Duurzaamheidsproject Maaslandcollege Oss

Het Maaslandcollege in Oss, een brede VO-school met 1250 leerlingen en 155 medewerkers, heeft sinds 1955 vier gebouwen, waarvan de 'oudbouw' dateert uit dat jaar. Door het relatief hoge energieverbruik van de gebouwen werd een verduurzamingsproject gestart, waarbij het college als pilot fungeerde.

Met behulp van GPR Gebouw, een veelgebruikte software voor gebouwverduurzaming, werden de duurzame kwaliteiten en verbeterpunten in kaart gebracht. De belangrijkste aandachtspunten waren de energetische kwaliteit en het binnenmilieu. Maatregelen zoals LED-verlichting en verbeterde ventilatie werden geïdentificeerd.

Ruud Megens van RMS Advies vertaalde deze inzichten in een Programma van Eisen, waarmee vier installatiebedrijven benaderd werden. Uiteindelijk werd Hendriks Techniek gekozen als uitvoerende partij. Dankzij een gedegen voorbereiding en een uitgewerkt plan kon een DUMAVA-subsidie worden aangevraagd en toegekend.

Binnen acht weken werden de installaties vernieuwd en het gebouw gasloos gemaakt. Het Maaslandcollege is nu uitgerust met onder andere een lucht-waterwarmtepomp, zonneboiler en zonnepanelen, wat het het eerste aardgasvrije schoolgebouw voor voortgezet onderwijs in Oss maakt. De samenwerking tussen de betrokken partijen en de grondige voorbereiding waren cruciaal voor het succes van dit project.